2010

2009-08-23

Borta bra men hemma bäst… Vi började som sagt resan på tisdagen och klockan 06.00 stod jag färdig på parkeringen i Granlo med all packning. Vad jag inte visste då var hur spännande denna resa skulle bli ur många olika synvinklar. Resan till Kalmar gick som smort och Diablo trivdes förträffligt på transporten. Han var jättepigg och glad när vi kom ner och Elin red ett lättare uppmjukande pass på kvällskvisten. Efter detta bar det av till ett ridhus i närheten där Elin skulle få provrida ridponnyhingsten EG Pauli. Det gick jättebra och de såg ut att passa som handen i handsken. Roligt att få rida lite andra hästar och han är dessutom en liten stor häst som är väldigt välutbildad.

Tidigt som sjutton på onsdag morgon bar det så av ner mot Holland och även här gick allt som smort ända tills vi i Skåne fick fel på bilen, inget litet fel heller då växellådan tackade för sig.
Vi fick vänta på en parkering i sex timmar på en ny bil och hästarna var trots allt väntade och all trafik helt fantastiskt lugna och fina. Diablo fick sällskap av Arhults Valdemar på denna resa eftersom även han skulle delta i utställningen där nere i Holland. Det var nog skönt för dem att vara två. Vårt tidschema sprack rejält och ett tag strulade precis allt kändes det som och vi började skämta om att vi skulle kunna göra en tredje uppföljare till ”Vi hade i alla fall tur med vädret”.
Tillslut löste det sig och vi fick tag på en ny bil som en svägerska till Agneta lånade ut. Det blev en tripp till Eslöv för att skjutsa hem henne och sen var det raka spåret mot Öresundsbron. Från Rödeby i Danmark tog vi sedan färjan över till Tyskland och Puttgarden. Kicki var lite nervös för båtresan men det gick kalasbra även om det var ganska varmt i lastutrymmet. Sen var det bara att ta sig genom Tyskland och till Holland och tidigt på torsdagsmorgonen var vi framme hemma hos Wim van Bemmel som också är uppfödare på Diablo och som föder upp Speyksboschponnyer men även frieser. Vi var trötta efter resan och hästarna fick bo i det fina stallet som Wim hade på gården och hans fru Els bjöd på en underbar frukost och sen åkte vi vidare till den lilla stugan vi skulle bo i för att sova ett par timmar. När vi vaknat till lite senare fram på dagen åkte vi till Kootwijk för att titta på tävlingsplatsen och det var verkligen häftigt.
Det var två banor igång när vi kom och det var körning och ridning. Har nog aldrig sett så många hästar på ett och samma ställe samtidigt.

När vi sedan kom hem till Wim så passade Elin på att rida Diablo ute i en hage och det var ju bra att få känna lite på gräs för det är ju något som vi dressyryttare ganska sällan tävlar på och det var ju såklart bara att skruva dit gräsbrodden. Diablo såg ruskigt fin ut och Elin var väldigt nöjd och Diablos uppfödare kom även han och tittade och tyckte det såg fint ut och att Elin var mycket duktig för sin ålder. Efter detta blev det en fantastiskt god middag som Wims fru lagat och vi firade lite att det gått så bra för Wims ungston på utställningen. Så kom så fredagen och det var dags för Elin och Diablo att tävla. Vi tycker ibland att det är rörigt här i sverige på tävlingar med upp till tre banor igång samtidigt och här var det hela 10st dressyrbanor igång samtidigt och ca 5 meter mellan varje bana och dressyrtstaket, det användes bara i hörnen annars var det liksom en öppen bana. Det plus att det på varje bana stod en programuppropare gjorde det hela mycket mera intressant för att vara en dressyrtävling. Det var med andra ord en hel del att hålla reda på om man säger så. Diablo skötte sig väldigt fint på framridningen och väckte stor uppståndelse och Elin såg mest ut som ett levande frågetecken för det var så många som försökte prata på holländska med henne på där. Det dök också upp några svenskar som alla tyckte han såg fin ut och jag måste säga att Elin och Diablo skötte sig väldigt bra inne på banan med allt stoj och stim runtom.
Jag fick agera programutropare och tyvärr hade det blivit en miss i översättningen så det strulade lite i programmet och domare började snacka med oss på holländska och vi såg ut som två ufon, det är inte lätt kan jag säga men tillslut förstod vi och Elin tog sig verkligen samman och red igenom programmet på ett bra sätt. De slutade femma i klassen som var ganska lik en LA:1 här i Sverige.
Efter dressyren blev det några timmars vila och fixande med utrustningen inför nästa tävling som var en engelsk ridklass. Det blev vara en väldigt kort uppvärmning och sen var det bara för Elin och Diablo att bege sig ut på arenan med de andra hästarna i samma sektion. Det var väldigt blandat med hästar och vissa var riktigt fina och hade tävlat internationellt medan andra var mindre rutinerade.
De fick börja med att rida runt i båda varven i alla gångarter och Diablo skötte sig exemplariskt. Efter detta var det dags för deras individuella uppvisning och Elin och Diablo rangerades först och med andra ord skulle de börja, domarna började förklara för Elin hur hon skulle rida och hon försökte förklara att hon inte förstod holländska men till slut övervanns språkförbistringarna och Diablo och hon påbörjade sin uppvisning som gick mycket bra och de visade upp fina gångarter i en fin och prydlig form. Sen var det bara nervös väntan när de andra skulle rida. Elin och Diablo vann klassen och gick vidare till Internationell Ridden class, där alla sektioners vinnare möts som i en slags final. Den klassen började ganska snart och även där flöt det på i mycket bra rytm och form. Det blev till slut den andra svenskan Malin från Sverige som vann med sitt fina cobsto och Elin och Diablo utropades till Reserv Ridden Champion,
vilken dag….med två svenskar på pallen. Inte dåligt att komma tvåa efter ett ekipage som tränar i tyskland där ryttaren går beridarutbildning.

Efter all uppståndelse var det ganska skönt att åka hem till stallet och ta det lugnt och påbörja förberedelserna för nästa dags utställning där båda Arhults hingstar skulle delta. Waldemar var först ut och kom på en tredjeplats, därefter var det Diablos tur och han blev i sin ring bland hingstarna reserv och gick vidare till bäst i ras där det slutligen var två ston som tog hand om placeringarna. På kvällen var det dags för ”social evening” och det var fantastiskt god mat så vi åt så vi höll på att spricka minst. Det var en otroligt rolig och inspirerande helg med enormt mycket fint att titta på och inte minst en av Wims ungston som vann i utställningsringen, det var en riktigt fin ponny.

Som alltid när man är borta är det otroligt roligt och uppiggande på alla sätt men det är alltid lika skönt att komma hem sedan till vardagen igen. Men detta var helt klart ett minne för livet och vilken tur att man får träna sådana duktiga ekipage så att man får åka ut i Europa och se såna här fantastiska engagemang,

Stugan vi bodde i

Här bodde Diablo och Waldemar

Endast 10 dressyrbanor igång samtidigt

Här gällde det att matcha ordentligt

Elin och hunden som vaktade oss

Här var det körning

Elin och Diablo väntar på resultatet

Elin och Diablo mottager priset tillsamans med Diablos uppfödare Wim van Bemmel

Diablo betar i sina hemtrakter

2009-08-16

Nu har det varit en hektisk vecka men nu är den slut….. Skickade ikväll in mina sista uppgifter till sommarkurserna så nu är jag helt befriad från skolarbete i hela två veckor innan terminen börjar igen. Det har tränats flitigt i veckan och Sofie och Ridder har fått börja med byten och det går riktigt bra. Diablo och Elin jobbar på inför nästa veckas tävlingar i Holland och det är mest lösgörande arbete just nu för det kommer bli en lång resa. Red Calle två dagar och det var verkligen inte kul, riktigt stel och ”brötig” så man har en del att bita i sen när man kommer hem. Jag vet ju verkligen vad jag måste jobba med när jag kommer hem så det är tur det är ett tag till nästa tävling. Igår hann jag med en sväng på marknaden i en pluggpaus och hittade lite bra liniment till med själv och det behövs ju alltid.
I fredags dömde jag en Pay and Ride hemma på klubben och det tyckte jag gick bra. På Tisdag åker vi då alltså och imorgon lär det väl bli en väldigt stressande med packning och allt som ska fixas så det är väl lika bra man kryper ner i sängen.

2009-08-11

En riktig slutspurt blir det denna vecka med allt som hör till eftersom alla uppgifter i sommarkurserna ska vara klara på söndag,
vilket passar mig perfekt för till veckan åker vi till Holland och det ska bli jättespännande och roligt att få se alla fina hästar.
Har lyckats synka träningen bra med det också för vi har tränat på flitigt nu här hemma så det kommer passa perfekt med lite vila och återhämtning under tiden jag är borta. Igår började jag med Malin och Breeze och hon var lite spänd i början men när hon slappnade av och kom igång, jäklar vilken trav hon fick. Jätteroligt att se…. På kvällsidan var det dags för Elin och Diablo att träna och han var väldigt pigg och fin så det verkar bra inför det som komma skall. Sofie och Ridder tränade också och det har verkligen skett en utveckling nu senaste tiden och det är väldigt roligt att se. Han är verkligen en häst som utmanar såväl ryttare som tränare i att vara påhittig då han ibland alltför snabbt kommer på vad han ska göra så man måste hela tiden ligga steget före, han är verkligen en personlighet. Idag har jag pluggat som en galning och det blir samma imorgon för det är ganska mycket annat som ska hinnas med denna vecka, mera lektioner, dömning och så ”lille” Calle förstås.

2009-08-06

Idag är jag riktigt nöjd med mina elever och deras hästar!!! Började med morgonen med att checka av Malin och Breeze, vilka det för övrigt finns en filmsnutt ute på nu. Det såg jättebra ut och Breeze går från klarhet till klarhet. Det är verkligen en trevlig pålle Malin fått tag på även om det är mycket jobb. Efter detta var bara att fara vidare och hämta upp Elin som skulle sitsträna på Calle och han såg ju måttligt intresserad av att behöva arbeta men han såg fin ut och det är väldigt roligt att se han från sidan med när någon annan rider.
Det märks att det börjar hända lite nu med traven och det var roligt att se för det är mycket jobb med att få honom avspänd och elastisk där. Väldigt bra träning för Elin också att sitta på Calle som är en rejäl och ganska stark häst för man lär sig mycket av att rida olika typer av hästar.

Sen for vi vidare till Elin och efter en fika blev det dags att träna med Diablo som såg ut att vara i mycket bra författning. Efter detta var det dags för mig att sitta upp en stund på Ridder och idag tyckte jag att det började hända lite saker och han var riktigt fin sen när matte Sofie hoppade upp och jag tror att hon fick känna på en del nya spännande grejor. Det är så roligt att se alla utvecklas och det är verkligen en ynnest att ha så fina och träningsvilliga ekipage att jobba med och som det finns stor utveckling i. Jag är så tacksam också över att fått gå bredvid Peter och haft möjligheten att lära mig så mycket av honom av honom, den kunskapen är guld värd.

2009-08-04

 

Nu har det varit lite “hästeri” igen några dagar och det är skönt att vara igång fullt ut. I söndags red jag Calle en sväng och han var minst sagt ivrig att arbeta blev lite för mycket av det goda ibland hihi. Han fick gå ett ganska rejält pass och blev nog lite trött men det behövdes nog för att ruska igång den där stora kroppen.  Jag kan säga att ryttarinnan hade en del träningsverk dagen efter så även hon fick ett rejält pass.  I måndags red Malin och Breeze ett pass och det gick riktigt bra, så kul att se. Efter detta fick jag återuppta en gammal bekantskap då jag åkte till Juniskär och träffade Rökkvi och hans nya ägare. Han såg ut att vara i fin form. Idag har jag varit hos Elin och tränat med Diablo och det märktes att Elin var väldigt motiverad efter att ha tränat för Sonny. Sofie kom dit med Ridder också så jag red ett pass på honom för Sofie ville att jag skulle känna lite på honom och det kändes bra så nu jobbar vi på ….


Har hittat gasen på “Pedalen”...

2009-08-01

Nu har det varit ganska mycket hästeri i två dagar iallafall. Igår hade jag träning med Emelie som red både Hazel och Tiffany. Hazel tränar vi mycket i galopp nu med att stärka upp henne och kunna visa större skillnader, skänkelvikningarna såg riktigt bra ut. Efter Hazel var det Tiffanys tur och hon blir stadigare och stadigare i formen och igår började hon till och med visa lite ”gung” i traven. När Emelie tränat färdigt var det dags för Malin och Breeze. Vi har ju mest jobbat med att få henne att komma på att hon ska gå fram till bettet, lite som det är när man börjar med unghästarna och igår hade polletten trillat ner och nu var det dags att börja ta tillbaka för nu hade det vänt nu ville hon springa på istället. Hon blev jättefin igår och galoppen var riktigt bra så det känns som det går framåt, väldigt inspirerande.

Idag åkte jag med födelsedagsbarnet Elin (som fyller 14 år idag) och Diablo på träning för Sonny.
Det var en bra och givande träning och Elin blev faktiskt riktigt trött men det blir ju så när det blir många nya intryck och instruktioner. Diablo blev väldigt fin när det föll på plats. Härligt att det börjar hända lite saker nu igen så man kommer igång. Till veckan blir det full fart har några hästar att rida och sen ska jag ju filma en intressant träning på måndag…


Malin med nyförvärvet Hagalyckans Breeze

 

[Start] [Verksamhet] [Nyheter] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [Tjänster] [Mina Hästar] [Mina Elever] [Sålda Hästar] [Hästar Till Salu] [Aktiviteter] [In Memorium] [Media / Filmer] [Kontakt] [Länkar] [Gästbok] [Forum]