2010

Malins Nyårskrönika

Dags att minnas året som varit och det är verkligen ett fantastiskt bra år att summera. För min egen del har fokus för mig legat på mina studier så jag har faktiskt bara ridit två tävlingar i år och det var inte heller just något att skryta med. Motivationen med min egen ridning var ganska dålig i början av året och mycket har hänt sedan dess. Jag påbörjade en anställning på Gnarps ridklubb i januari där hade jag en dressyrkurs bland annat. Elin red med på Distriktsträningen för Sigrid och vi fick det mesta bekräftat av det vi redan visste och jobbar mycket med. Många av eleverna tränade på duktigt inför säsongen. Dessutom började mångas formkurva gå stadigt uppåt från
Att NRF-Cupen startade. Sofie och Kyljan började träna regelbundet och det gjorde även Sandra och Beauty. Under året fick också Sandra hjälp av Elin att tävla igång sin ponny så det var bra.

I mars åkte jag med Elin och ponnyerna på årets första nationella i Södertälje och det resultatet där gick inte av för hackor, hela 70% i vårat absoluta hatprogram LA:2,vägen hem från Stockholm har aldrig varit så kort. Elton gjorde också en mycket bra tävling med resultat över kvalgränsen, nu började även lite erbjudanden att komma in till den sk ”efter B-ponnytiden”. Efter denna tävling tog jag och Johan lite semester och åkte till London och det var välbehövligt. Tyvärr funkade det inte så bra med Stephen i början av året och vi försökte verkligen allt.

På vårt distrikts första tävling var det dags för Malin och Julietta att göra debut tillsammans och det skulle bli mkt spännande då vi tränat på flitigt och ändrat väldigt mycket på ridningen,
det gick som en dans Malin och Julietta tog en 1a och en 2ndra placering på sin första tävling. Felicia skrällde till hon med och visade verkligen att vinterns träning gett resultat de vann en klass och tog en 2dra placering.

I april åkte jag och Elin med ponnysar till årets upp och ner tävling i Högbo. Många mystiska resultat och många intressanta händelser. Elin kom dock hem med både ett första och andrapris i samma klass. I april hände också det jobbigaste under året för mig personligen och det var att jag fick ta bort min Stephen och jag kan säga att det varit ganska långsamt utan honom.
Väldigt tomt i stallet. Det tog väldigt lång tid innan min ridabstinens gick över.

Ponnylaget vann också den första omgången av Div 2. Jag hann med att få en placering på Bally
i en LA:4. Elin och ponnysarna åkte till Eskilstuna tävlade på en nationell tävling, Elin gjorde
den bästa rundan i LA:PO någonsin och avgick med segern. Här fick vi också för första gången se den fantastiska ponny som vi nu följer med stor spänning på varje nationelltävling som nog kommer bli något alldeles extra. Framgångarna fortsatte under Maj månad och Kyljan och Sofie tog sin första seger i LA på 67%. Malin och Jullis tävlade på och vann bl.a. två klasser i Delsbo. I Maj kom också det fina reportaget i Ridsport som handlade om Elin och hennes ponnysar.
I maj hade vi också regionala dressyrtävlingar på klubben och vi började med ponny på
lördagen. Detta var verkligen Elins och Malins dag då firade fina framgångar. Malin och Jullis gjorde en kanondebut i LAP1 på 61% och Elin vann LAP1 på hela 68 % med Elton.

Dagen efter var det dags för hästtävlingar och jag red Bally som inte alls ville vara med denna dag, en riktig dipp med andra ord men eftersom jag verkligen ville hitta nåt positivt så hade vi faktiskt 8a på en bakdelsvändning, det är ju trots allt inte illa pinkat.
Sofie vann i alla fall en klass med Kyljan samma dag på 68% så det var ändå en lyckad dag.
På SRKs nationella ponnytävling gjorde Elin en repris från förra året och dominerade i B-ponnyklasserna med Elton. Div 2 laget för ponny triumferade i Övik och Felicia fick till en kanonritt.
Sofie hade oturen att åka ända till Norrköping för att kvala till SM och sedan inte få starta pga. av något strul med vaccinationen så typiskt.

I juni inleddes tävlingarna i Vansbro med en hysteriskt värme men det var inget som påverkade hästarna nämnvärt då de placerade sig och segrade till höger och vänster. I juni tävlade en del av mina elever från Gnarp också och gjorde riktigt bra resultat men det största var ändå att Malin och Jullan kvalade till nationell vilket var årets mål. I juni hann jag också med att ha ett hysteriskt ridläger i Gnarp som vi tack vare alla duktiga som hjälpte till redde ut tillslut. Sofie och Kyljan kvalade till SM in Wången.. I Juli debuterade Sibbe och Julia på bra resultat och jag fortsatte att jobba på med Sandra och hennes ponny .Emma började träna med Höttur. Själv red jag också en del islandshäst denna sommar då Rökkvi stod hos oss ett tag. I juli hände också e smått fantastiskt sak. Sofie och Kyljan tog medaljer i sitt första SM både ett guld och ett silver, det var enormt stort. Jag passade på att åka och rida lusitanos och det var årets ridupplevelse för mig i alla fall, red spansk skritt och byten i varje och piaff och passage, det var så kul och det kändes verkligen som det var ett tag sen man satt på en häst som kunde allt de här.

Under sommaren hade alla tjejerna olika mål att träna för Sofie för SM, Elin för SM,Felicia för NM och Malin för connemaramästerskapen. Nå hur gick det då?
Ja Sofie vet ni ju redan hur det gick för. Malin hon tog några placeringar på Connemara mästerskapen och segrade sen blev Julietta guldbelönad Best i show och vann sedan hela riksutställningen och kvalade med detta in till Årets Ponny. Elin mellanlandade på NM och hade det som förberedelse för SM och vann där sitt tredje raka NM med ”Laxen”. Felicia fick ihop några placeringar under helgen och Sofie gick och vann en klass med Kyljan. Ännu en lyckad helg. Efter NM fokuserades det mesta på SM och när SM sen startade Började det bra med att Elin kom 4a första dagen i LA:2. Efter andra dagen var det klart att hon och Laxen gått till A-final och Elton slutade totalt på en 8eplats.
Det var ett hiskeligt regnväder hela tävlingen i princip men vad gjorde det Elin tog sig till sin första SM-final och det var målet och dåligt väder det har ju vi norrlänningar en viss vana av. Det som övrigt bör sägas om SM var att det var en otroligt bra kvalité på hästarna rakt igenom och jag tycker det var mycket bättre än året innan.
Efter en sådan stor tävling som SM går luften ur en ordentligt och det är lite svårt att motivera sig tiden efter för det är en riktig urladdning och det kan vara svårt att fatta vad som händer när man är mitt upp i det man behöver ofta lite tid att smälta alla intryck.
Det brukar bli lite tomt och så även denna gång så därför var det väldigt välkommet med det fina erbjudande som Elin fick efter SM, det var något nytt att se framemot.

DM gick i år av stapeln i ÅS och Elin vann det med Galax. Felicia tog en fin andraplacering i DM för kategori C. Julietta hade ingen bra helg denna gång men de kommer igen och men vet aldrig med ston.

I september red Elin kvalitetstävlan och fick fint omdöme med Amorosa. Själv hade jag loppis hemma på hästgrejor eftersom jag blev ganska less på att en massa fina saker låg och skräpade, behöll dock min älskade sadel och träns och kandar för man vet aldrig…. Hemma i Njurunda hade vi dressytävlingar för ponny i september och Malin och Jullan vann Kopparbergscupen totalt. Julietta var tillbaks i fin form och vann lagklassen individuellt och vårt Div 2 lag segrade också i finalen. Annars var det en lite sorglig helg då Elin gjorde sin sista start med Elton eftersom det nu var klart att han skulle säljas till Finland och jag kan säga att inte ett öga var torrt. Stor eloge till Elin som bet ihop hela programmet och vann i sisn sista start på 70% och dessutom fick en 9a på en mellantrav, det var ett stort ögonblick för oss alla inblandade. Elin vann championatet för B-ponny och Felicia och Isa vann det för C-ponnyer helt otroligt vilka framgångar tjejerna skördade.

Den godkända ponnyhingsten Speyksbosch Diablo landade i Söråker och vi påbörjade hans träning och han har utvecklas enormt mycket sedan dess. Elin fick äran att rida på domarkursen och det var roligt att vara där och se på samt att jag nu också bestämt mig för att påbörja domarutbildning under våren. Bally såldes också till Ås och jag önskar henne lycka till.
Julietta blev också bästa sto på Årets ponny. I oktober hade vi KM som Elin vann med Galax och vill också nämna att Sandra och Beauty placerade sig 4a i en LC, det var jättekul som de har slitit under året. Feicia åkte och tävlade i Högbo och gjorde riktig bra resultat i hårt motstånd så det var mycket glädjande. I oktober drog jag och mamma igång ett projekt med dressyrsatsning och det lockad en del nya förmågor. Jag fick ett erbjudande om en foderhäst som visade sig passa helt perfekt till Sofie så hennes nya vapendragare heter numera Ridder och är en Andalusier. Som vanligt skickade jag iväg mina elever med hästar till kliniken för årets uppcheckning efter tävlingssäsongen och alla var friska som nötkärnor så det var otroligt skönt för då har vi verkligen skött oss. Elin och Malin segrade också Folksam Rider Cup och jag vill avslutningsvis säga att det varit ett fantastiskt år som jag är enormt tacksam att jag fått dela med alla er det har varit både med och motgångar men framgångarna har verkligen överträffat alla förväntningar och jag blickar nu framåt mot nästa års nya utmaningar och alla har sina individuella mål uppsatta som vi kommer jobba mot.

Gott Nytt år!!!!
Önskar Malin

2008-12-30

Nu är det den sista uppdateringen för året som kommer och det hinns ju tränas lite nu på lovet. Igår skulle jag ha börjat veckan med att åka till Huljen men eftersom jag vaknade på morgonen med en hiskelig migrän fick jag ställa in det, typiskt tycker alltid det är jobbigt att lämna återbud i sista minuten. Visserligen vet jag att de flesta jag känner vet att jag får migrän emellanåt men i alla fall. Ska ändå vara tacksam över mina nya glasögon för det har verkligen varit mindre huvudvärk sen jag fick dem. Jag fick i alla fall dundra i mig en stark dos av min migrän medicin och efter ytterligare ett par timmars sömn så började jag gå till mig så då var det bara att bege sig till Nolby för att åtminstone hinna med två elever denna dag. Sofie red Ridder och vi gick igenom lite programdelar eftersom hon ska rida Pay and Ride till helgen på klubben. Han tyckte det var lite spännande och blev lite spänd i början men det blev bättre och bättre, kul att se.

Jag känner verkligen igen hans sätt att ta sig an en ny uppgift för jag minns hur min Lenroy var i början när vi skulle rida program, han blev också spänd så man fick liksom tjata ut en del moment så de inte var så märkvärdiga längre. Minns att jag fick träna jättemycket på att göra själva skrittdelen i programmen det vill säga sakta av till skritt länga tygeln lite och rida diagonal i mellanskritt och sedan ta upp tygeln. Han var ganska het så i början så fort man började korta tyglarna ville han ge sig iväg och kunde liksom inte vänta så jag red bara förbi i skritt och helt enkelt gjorde inte resten av programmet utan tränade mest på att korta upp tyglarna och sedan få honom att fortsätta skritta. Det funkade bra och var standardövning veckan före tävling jämt,
här kommer man återigen tillbaks till vad viktigt det är att de är på hjälperna och väntar på signalerna.

Lyckades hinna med att titta på Jullan och Malin också och jag blev så glad för det gick riktigt bra. Så mycket krångel har de kommit tillrätta med och Malin utvecklas hela tiden som ryttare och det kan jag säga att Jullis är en bra lärohäst för även om jag inte rider så ofta nuförtiden så håller hon mig verkligen igång när jag rider för jag får verkligen använda i princip allt jag kan. Malin ska rida A2 till helgen, det är bra lika bra att komma igång och rida lite program så man ser vad som ytterligare behövs jobbas på innan säsongen börjar.

Idag begav jag mig till timrå för att titta till Elin och idag fick också Galax sig ett pass. Vi började med DiabloBobo och red som vanligt mycket övergångar och det var mycket folk och hästar i manegen men han var otroligt snäll och sa inte ett pip trots att han faktiskt är en hingst. Han är faktiskt som unghästar är mest dvs glad och sprallig och intresserad av det som händer. Idag fick han börja jobba lite med hjärnan också då vi börjat leka lite med ryggningar och det är verkligen otroligt vad lättlärd han är. Flytta för skänkel i skritt lite som förberedelse för framtidens bakdelsvändningar funkar också riktigt bra , det handlar mest bara i dagsläget om att han ska förstå och ta hjälperna. Mycket beröm och avslut när det är rätt så att han får känna sig duktig och det är roligt att se för han växer verkligen under beröm.

Galax har jag inte sett på ett tag nu men han såg riktigt fin ut och bärigare och spänstigare såväl i trav som i galopp så jag kan inte annat än hoppas på ett bra avslutande år för Elin och han. Lite sorgligt att det börjar gå mot sitt slut för jag har följt detta ekipage sedan Elin var liten som en myra och Galax var ett odrägligt ponnyskrälle, konstigt att man inte fått gråa hår redan.
Om jag inte räknat fel så är det snart 5 år sedan våra vägar korsades. Oavsett vad som händer i framtiden har det varit en fantastisk resa…. Men nu blickar vi framåt mot nya mål nya erfarenheter och äventyr. Finns ju möjlighet till ett riktigt stort äventyr nästa år som jag hoppas blir av.

Nu till helgen börjar vi i alla fall med ett litet äventyr då några av mina elever kommer rida pay and ride med sina nya hästar och det är alltid lika spännande.
Nu har jag två böcket till också som jag kan lägga till mina biblar. Fick av Elin och Kicki boken Balans till häst i födelsedagspresent och jag har hunnit titta i den en del nu och den är verkligen bra så tack så jättemycket den kommer nog till användning framöver. Lite andra boktips eller så att säga mina biblar är Ridhandboken, Ridlära, Dressyrens grunder och The complete training of Horse and Rider av Alois Podhajsky. Det är böcker jag verkligen kan rekommendera till dressyrintresserade. Den sista av dem är också skriven av en chefsberidare på spanska ridskolan, mycket läsvärd.

2008-12-26

Nu börjar julen lida mot sitt slut och tillveckan ser det ut att bli fullt upp på alla fronter hehe som vanligt med andra ord. Om ungefär en timme så fyller jag faktiskt år och imorgon ska vi ha en liten fest här hemma i stan med senare utgång på krogen. Jag fick kanonjulklappar i år så bra att det inte blev något direkt handlat på rean idag för det känns som jag redan har allt. Jag fick ju en parfym av Elin och Kicki som jag önskat mig och det var inte den enda, fick också en Clean Shower Fresh av Johan… Love…. Och en Kenzo av Johans syster, alla tre var verkligen kanon så nu har man lite att variera med. Fick också en massa kläder och en bok om att bli dressyrdomare.

På juldagen tyckte jag det började bli lite väl segt så jag åkte ut till Timrå och hade lektion med Elin och Bobbo, blev mycket nöjd över att tempot var mycket bättre än sist.
Idag har jag haft lite migrän och hoppas den går över tills imorrn men jag tror att jag börjat gå ner i varv ordentligt efter en stressig höst och då blir det ofta migrän blää….
Till veckan hoppas jag att alla eleverna kommer igång med träningen igen för tävlingssässongen är bara drygt tre månader bort nu….

2008-12-24

God Jul på er alla och snart är det dags att summera ett fantastiskt år…. Vill tacka alla elever och vänner för så otroligt fina och härliga julklappar. Sen vill jag tacka alla duktiga elever och härliga hästar och inte minst alla er föräldrar som ställer upp så fantastiskt för era barn.
Jag hoppas att ni alla får en härlig jul med vila och god mat och snälla barn.

Vill också passa på att gratulera såväl Elin som Malin, segrare i Folksam Rider Cup 2008…. Stort Grattis till er båda!!!

2008-12-21

Nu lackar det ordentligt mot jul och träningarna står som spön i backen. Det gäller ju att passa på nu när det är ledigt. Idag fick jag hoppa in och ha mammas träningar och det var väldigt roligt och alla var duktiga. Har hunnit varit till Timrå och tränat Elin och ”Bobbo”. Det gick verkligen bra idag och idag känner jag att vi kom ytterligare ett steg på väg. Både Elin och Bobbo fick bekänna lite färg idag och det var riktigt bra att se för då vet man att vi verkligen är på rätt spår.

2009-12-18

Det har varit lite hektiskt denna vecka så jag har inte hunnit uppdatera något men det betyder inte på något sätt att vi legat på latsidan. Tog en liten paus från tentastudierna i Söndags och hade först en lektion med Malin och Jullis och vad glad jag blev nu funkade det precis som jag ville och det jobbiga grundsakerna vi jobbat med nu ett tag hade nu fallit på plats…. Återigen kan man konstatera att grunden är allt, om hästen är där den ska vara mellan hjälperna och genomsläpplig så funkar alla krumelurer också. Det är därför man verkligen ska lägga ner jobbet på grunden och de elementära bitarna och jobba med det konsekvent så kommer de andra på köpet. Det är ganska mystiskt att så många ändå slarvar så mycket med det mest elementära. Det märker man ibland när man har nya elever också de vill gärna visa att de kan en massa krumelurer men det brister ofta i grunderna och det är vanligt att de tycker det är tråkigt att jobba med grunderna och det tycker jag är synd för det slår tillbaka förr eller senare. En vanlig kommentar är att det är tråkigt att rida hästen låg i formen eller det är tråkigt att jobba med övergångar, mitt svar blir i princip alltid det samma:Tror ni att Alshammar tycker det är roligt att jämt simma flera timmar om dagen?
-Näe
-Varför gör hon det då?
-Därför att hon vet att det är det som krävs.
 Nu ska man väl inte jämföra en olympier med en ryttare på kanske regional nivå, men oavsett vad man tar sig för om det gäller idrott, jobb eller skola så måste man jobba så otroligt hårt för att lyckas. Till det finns inga genvägar…

Efter Julietta var det dags för Sofie och Ridder och dett blev ett ganska kort pass för det märktes att allt vi ändrat på och lagt om i ridningen gjort att han blivit lite trött. Det är inte så konstigt det har sannerligen varit en stor omställning för honom. Formen blir bättre och bättre och det går åt rätt håll. Jag är verkligen privelegerad som har så otroligt träningsvilliga och ambitiösa elever just nu. Igår han jag klämma in Elin och Diablo också eftersom vi slutade tidigare på skolan. Diablo tyckte det var väldigt spännande igår och nu börjar han flytta sig riktigt ok för skänkeln.

Roligt att följa trafiken på hemsidan och kan säga att intresset för Elin och Diablos framfart verkar vara enormt stort om man kollar på nedladdningssiffrorna så här långt denna månad det är 506 st som laddat ner filmen på 19 dagar. Det kommer nog att bli ett månadsrekord.

2008-12-10

Idag är det Malin dagen så grattis på mig själv och Malin I studiegruppen och Jullis ägare.
För övrigt tränade jag just Malin och Jullis igår och det var första gången med kandar och det gick riktigt bra så det kommer det nog bli en hel del av i framtiden. Väldigt positivt att Jullis verkade trivas mycket bra med det. I helgen som var hann jag med att träna Elin och Diablo men och oja vad mycket som händer där nu och han är så ambitiös så man får verkligen vara försiktig för det mest går så lätt så det är lite skrämmande och man får tänka efter så det inte blir för mycket.. Fast man ska vara glad när de flyter på för ibland kör man fast och då kan man stampa rätt länge på samma ställe innan det händer något.
Tränade Soffan och Ridder också i helgen och jag tror vi kom till en aha-upplevelse för båda och vilken skillnad det blev på hästen efteråt. Det är lika fantastiskt varje gång när man börjar hitta rätt i systemet och det fungerar, det är nog det som gör att man aldrig tröttnar på det här för det finns så mycket att lära sig och det är så kul när det börjar fungera i träningen.

Det känns lite konstigt att man inte har någon häst nu när det är dags att skriva önskelista,
den brukar nämligen alltid innehålla en del hästgrejor. Visserligen skulle jag behöva ett par nya stövlar men tycker ändå inte det är riktigt motiverat eftersom jag inte rider så mycket just nu.
Så i år har jag önskat mig lite andra saker som tex en parfym som heter Clean Shower Fresh som ska lukta nyduschad och det passar nog bra med tanke på att jag är lite känslig för starka doftar. Annat som står på önskelistan är UGGskor och Blomdahlsörhängen. En julklapp har jag redan fått av pappa och det är nya glasögon och det behövde jag verkligen eftersom jag har haft ganska mycket problem med huvudvärk den senaste tiden så tack så jättemycket pappa. Förutom det har jag hittat en del intressanta engelska böcker om dressyr och träning av unga ryttare och det låter som något som jag också vill ha.

Skönt med en liten paus för uppdatering av hemsida men nu är det bäst jag återgår till studierna igen, bara 5 dagar kvar till nästa tenta GAAHH.

2008-12-06

Redan lördag… hmm veckorna går så fort och hjälp snart har jag nästa tenta…Det ska bli skönt när den är gjord. Ja vad har hänt i veckan då jo lite träning har jag hunnit med och det är så kul nu… Har bara fått positiv respons på filmen på Diablo så det känns bra och det är kul att kunna visa lite vad vi gör häruppe för hans ägare. Igår tränade Sofie med Ridder också och det gick bra. De har köpt en ny sadel som passar dem båda och det känns mycket positivt. Filmade lite tidigare i veckanr och tänker lägga ut det så fort jag får tid. Det är väldigt roligt när eleverna själva också kan titta på filmerna och se hur det ser ut från sidan för de får ofta många nya insikter då. För övrigt tränar de jag har som mina ekipage väldigt mycket grunder just nu och mycket focus på form. Ridder tex som är av en ras som gärna vill gå ganska högt med huvudet får vi lägga mycket tid på att jobba ner i formen. I största allmänhet är det mycket sådant jobb för de flesta av mina eleverför att de ska jobba på ett bra sätt och stärka rätt muskler.

I onsdags red jag lite på Jullis då Malin varit lite krasslig och ägnade i princip hela passet åt att hon skulle vara på hjälperna hela tiden och ligga kvar i handen i övergångarna och behålla sin eftergiven helt genom hela övergången. Hon blev riktigt fin av det och det är så roligt när sånt här väldigt viktigt tragglande gör att det blir som en annan häst bara på ett pass. Det är väldigt roligt att rida Jullis med för hon känns verkligen inte som en ponny.

Pratade med Peter också tidigare i veckan och jag saknar honom mycket han är så bra att kunna bolla med. Kanon att han kan se filmerna där borta i USA och ge mig feedback på det vi gör. Han skulle ev kommit hem kring jul nu men det blev inte av och det sörjer vi mycket för  jag hade sett framemot att få honom att titta på mina elever.

Här kommer en länk till en artikel om Malin och Jullis som verkligen haft ett kanonår.

 http://www.connemaraponny.org/

Dessutom vill jag passa på att länka till min favorit julkalender.

http://www.oioioi.se/

 

[Start] [Verksamhet] [Nyheter] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [Tjänster] [Mina Hästar] [Mina Elever] [Sålda Hästar] [Hästar Till Salu] [Aktiviteter] [In Memorium] [Media / Filmer] [Kontakt] [Länkar] [Gästbok] [Forum]