2010

Årskrönika 2009

Det här året har varit kantat av såväl med som motgångar och det har verkligen varit ett intressant år ur många synvinklar och jag ser framemot ett nytt år då jag tror det kommer hända en hel del.

Efter mer än ett halvårs ridtorka hittade jag så i Januari en ny häst att rida och det var Conqurent )även kallad Carl Pedal). En riktig rejäl pålle på över 175 cm efter Cortez- Utrillo. Han jobbar till vardags som hoppehäst men nu fick han även blir dressyrhäst åt mig. Jag kan säga att i början var det hemskt att rida efter så långt uppehåll, ont överallt och min rapphet i tekniken var helt borta. Att sedan hästen inte var direkt mycket dressyriden på länge gjorde ju inte saken lättare men skam den som ger sig. Jag filade på ute på Anna Karins plan för mig själv och fick även rida hennes andra häst Greven också så det var verkligen en chockstart för kroppen. Hjälpte även Malin med att rida Jullis lite emellanåt. Elin och Diablo debuterade i Pay and Ride hemma på klubben. Två av mina elever red också på dressyrgruppens Clinic på Färsta vilket var en nyttig erfarenhet.

I februari fick jag göra något som det var hmm ca 15 år sedan jag gjorde sist dvs rida program med ponny. Red Julietta i en LA hemma på klubbtävling och det var riktigt roligt och det såg säkert roligt ut för de som var där och tittade. Jag tränade på med både Calle och Greven i Timrå och startade båda två i en klubbtävling där. I februari påbörjade också jag mitt nästa steg i hästvärlden: att bli dressyrdomare. Det var mycket spännande och har jag fortsatt tyckt efter det. Gjorde en halvlyckad debut med Greven på en klubbtävling i Timrå där han var rätt ok i traven men blev lite galen i galoppen och slog sig fri. Vi red bara LC och LB. Calle gjorde jag också debut med samma dag, han var lite stark men hittade inte på alltför mycket och vi kom 3a i vår första LB och vann LA:4 trots en del missar men det var ingen vidare procent men det kändes äntligen som man var på väg någonstans. Hade också tillfälle att få döma för första gången själv i en LC på Timrås klubbtävling. En som lyckades bra i februari med var Felicia som vann LA:1 på hela 68% i första tävlingen.

I Mars fortsatte Julietta sin karriär som skönhetsmiss och tog guld, blev stochampion, bäst i ras och Reserv Bis på en utställning i Dalarna. Försprång Mittsvenska hade träning och Elin och Malin deltog. Greven vann två klasser på en klubbtävling i Njurunda. Elin fortsatte träna inför hennes och Galax sista SM. Annars hände det inte så mycket i mars som jag minns men jag hade och andra sidan mycket i skolan då med.

I april åkte vi till Högbo och Elin deltog med Galax och det var en mindre lyckad tävling för vår del. Han var inte alls på humör. Bättre gick det för dressyrlaget i Div 2 häst som vann första omgången. Elin tävlade med Galax i Hudik också någon helg senare och vann en klass så det var skönt att han skötte sig med tanke på hur det var i Högbo. Jag och Calle fortsatte på att träningstävla i Timrå och det gick åt rätt håll. Felicia och Isa slog till med ett stordåd i Östersund och lyckades äntligen kvala till nationella tävlingar på hela 68% i LA:P1, det ser jag som en av årets höjdpunkter. Calle och jag debuterade på lokaltävling i Timrå och tog en 5e placering i vår första start ute, och vi deltog i Div 2 laget som vann även andra omgången. Sofie och Ridder tog också sin första placering på lokaltävling denna helg och Elin och Diablo vann debuten i LA.

I Maj kvalade Elin Amorosa till Ungponnychampionatet i dressyr. Elin åkte till Malung och tävlade med Galax, de gjorde bra resultat där med 70% i en La och 68% i Lagtävlansprogrammet och det resulterade i en första och en andraplats. Calle och jag tävlade i Matfors och placerade oss och vann med laget. Felicia debuterade nationellt med Isa på ett mycket bra sätt. Jag trimmade en av islänningarna med inför en större tävling i Wången. I Juni åkte vi till Gnarp och tävlade jag och Calle ,vi red LB:2 och LA:4. Det var en sådär dag han var mest spänd och tyckte inte det blev varken hackat eller malet på procent strax över 60 i båda klasserna. SM gick av stapeln i Eskilstuna och det var otroligt trevligt och välarrangerat och Elin slutade på en total 8e plats i hennes och Galax sista SM tillsammans. En lång och lyckad karriär gick så mot sitt slut. Tänk vad mycket roligt jag har fått uppleva tack vare dem. Diablo åkte hem till Kalmar för att tjänstgöra som avelshingst.

Det hände mycket tråkigt i juni med, Isa blev sjuk och de fick så småningom ta bort henne,
det var någon form av cancer. Julietta som det strulat med en del under våren fick bli avelssto på heltid då det via undersökningar visade sig att det fanns problem som inte skulle försvinna och hon inte kunde fortsätta tränas. Det var sorgligt att två så fina hästar försvann ur träning och vi påbörjade det mödosamma arbetet att hitta något nytt.
Julietta med sina meriter på utställning var inte så svår att hitta någon som ville låna för att ta föl på. Stallet i Nolby målades och vi ställde i ordning det för uthyrning.

Vi hade regionala tävlingar på Njurunda i Juni och en av mina elever Emelie vann en klass med Tiffany och kom tvåa i en klass med Hazel. Kyljan och Sofie tog en seger i LB:2 ibland stora hästar. Jag roade mig mest med att vara funktionär denna helg.

I juli tävlade jag med Calle på Färsta och hade en lyckad helg med en seger i LB:2 och en andraplats i LB:3. Red en La också men det var lite väl mycket krumelurer som tyvärr inte ingick i det programmet just då så det blev som det blev. Passade på att få en rejäl sträckning i armen också under helgen så jag fick lite vila från ridningen i några veckor.
Malin började träna med sitt nyförvärv D-ponnyn Hagalyckans Breeze. Elin fick äntligen hem Diablo som varit hemma i Kalmar och sommarjobbat som avelshingst. Vi återupptog träningen med sikte på Holland i augusti. Sofie och Ridder tog sin första placering LA och Emelie och Hazel deltog i Norrlandsmästerskapet för Kat C.

I Augusti började Elin träna för Sonny med Diablo och jag slutförde mina sommarstudier precis i tid tills vi skulle åka till Holland vilket blev en mycket strapatsrik resa och ett minne för livet.
Elin och Diablo tog både en andraplats och ett förstapris i den internationella welshtävlingens ridklasser. Det här var också en av årets höjdare.

I september fortsatte alla elever träna på duktigt och det tillkom även några nya och Felicia började träna med sin nya ponny Hunk Van de Bijvank. Annie som är en av de nya eleverna tävlade i Ungponnychampionatet i hoppning med Amorosa som Elin haft till och från på utbildning. Sofie började även hon att träna för Sonny vilket jag tyckte var bra och var själv lite sugen att prova men jag hade tyvärr lite för ont om tid.

I oktober började säsongen gå mot sitt slut men eleverna tränade på och Felicia, Sofie och Malin var de som höll igång mest. Elin skickade tillbaka Diablo och det var på grund av en rad familjära omständigheter. Sänt är ju livet ibland och jag hoppas ju såklart att hon är tillbaka i sadeln igen när tiden är mogen, Malin och Felicia red på distriktsträningen för Sigrid och det gick bra.
Jag övningsdömde i Polluxcupen.

I december fortsatte jag med att träna Calle och mina elever och började förbereda för födelsedagsfesten.

Det har som sagt var varit ett upp och ner år i år med både toppar och dalar och det har varit väldigt lärorikt och nu tycker jag vi alla ser till att ladda upp inför kommande säsong och alla de nya utmaningar det kommer att innebära…..

Gott Nytt år på er alla!!!!

2009-12-28

Idag har jag inlett en intensive träningssejour och började i morse i ”frysboxen” i Nolby och Malin red först. Breeze var som vanligt på g men idag fick hon lite att bita i med lite nya övningar och fick börja med lite öppna. Hon fick jobba med såväl kropp som huvud och det var nog precis vad hon behövde för hon jobba på väldigt duktigt. Sen var det Felicias tur och idag provade vi en ny sadel på Hunk och de funkade alldeles förträffligt och den enda som möjligtvis blir ledsen är väl plånboken. Han var riktigt fin idag och vi började lite smått med förvända galopper och de rättvända fattningarna är nu riktigt fina, tänk för bara några månader sen hade han ingen koll alls på detta. Sist ut i Nolby var Emelie och Hazel som trotsat vädrets makter. Hazel var riktigt fin i formen och man blir så glad när man ser att eleverna jobbat på bra hemma, sen gör det ju inte saken sämre att jag vet att mamma håller ett ”getöga” på henne nere i Gnarp. Efter jag var klar med dessa kan jag säga att jag var djupfryst, hade bara 32 grader varmt i bilen på vägen hem. Efter en varm dusch, te och en värmepåse började tillslut livsandarna och mina fötter vakna till liv igen och då var det dags att dra iväg och starta eftermiddagspasset, denna gången i varmt ridhus.

Först ut var Tim som inte tränat på 10 veckor då han bröt armen under hösten. Vila sig i form är tydligen melodin för hästen gick riktigt fint och Tim kämpade på väldigt väl, Jättekul!!! Efter Tim kom Ridder och Soffan och även de var det ett tag sedan jag jobbade med och även här hade träningen skötts exemplariskt fin häst och duktig ryttarinna. Den sista jag tittade på för dagen var en ny bekantskap en rejäl d- ponny som var trevlig och nog kommer bli fin med lite arbete. Det är alltid spännande med de nya för det är så roligt att se när de får en Aha-upplevelse. Till och med jag fick en sådan igår när jag red och det känns som att det var ett tag sen men det är lika fantastiskt varje gång.

Imorgon blir det bomträning med Herr Pedal så ska vi se om vi kan få honom att börja röra sig lite i traven med så småningom.

2009-12-27

Så var det då den stora dagen….. fick några födelsedagspresenter igår efter kl 12 och det har varit en fin födelsedag. Jag fick en GI kokbok en Cool Waterparfym och ett lyxspapaket av Johan och några spel. Förmiddagen idag spenderade jag med Calle och ett ridpass i ridhuset och Johan var med och filmade. Det var bra för jag ville gärna se ungefär hur det ser ut från sidan nu. Synd bara att filmen i kameran håller på att ge upp så det blev lite mystiska symboler och streck här och där nästan som ett tvspel här och där. Jag jobbar bara med grunder och form just nu så det kanske inte ser så spännande ut men det är det som är nödvändigt och ska jobbas med en lång tid framöver. Jag var rätt nöjd faktiskt fick ta tag i honom några gånger och påminna honom men sen så rätade han till sig. Det är mycket jobb som ska göras i vinter om man säger så.
På tisdag blir det lite spänstträning med bommar är det tänkt för vår del och imorgon blir det en hel dag som jag ska ägna åt mina duktiga elever som ska träna nästan allihopa.

Eftermiddagen fortsatte sedan med migrän så jag gick och lade mig och sov en stund för sedan bjöd Johan på finmiddag. Oxrullader med egengjord gräddsås, hur gott som helst. Så trots migränen har det varit en toppendag och jag har världens bästa sambo….
Nu hoppas jag bara att så många som möjligt kommer på partajet på Lördag för då ska vi ha ett jäkla party….

2009-12-26

Måndag igen och vad som i början var en ganska lugn vecka ser ut att fyllas på mer och mer,
bra tycker jag lika bra att passa på när man kan. Hoppas hinna med och filma lite i veckan med. Imorgon ska jag rida Calle och bävar redan för den förmodade träningsverken som förmodligen kommer infinna sig på onsdag och sedan eskalera under torsdagen. Jag glömmer alltid bort att det var ett tag sen jag red och rider som vanligt och sen blir det aj aj… Idag har jag varit hos Anne och hjälp flickorna där med deras hästar. Det var första gången jag var där och det var blandat både i åldrar på ryttarna, hästarna och utbildningsståndpunkt. De var väldigt duktiga allihopa och det är roligt med nya bekantskaper. Även om jag inte ridit sista tiden så har jag läst mycket om ridning vilket jag brukar försöka med när det inte hinns med att rida för att hålla motivationen uppe. Jag har i år hittat 3 riktigt bra böcker som jag tror många skulle kunna få lite motivation av såhär i höstmörkret så jag tänkte presentera dem i tur och ordning.

Spänst och harmoni i ryttarens sits av Birthe Vogelius. En bok som vänder sig till ryttaren och jag som har en del skavanker i kroppen tycker den här boken är suverän och jag har fått mycket hjälp med mina problem. Jag har ju skolios och problem men nacke och axlar + en roterad ryggkota som ställer till det emellanåt. Dessutom tillhör jag ju den delen av svenska folket som drar upp medellängden då jag mäter hela 186 cm. Det är mycket kropp att hålla reda på och framförallt mycket rygg att ha ont i . Hållningen är och har alltid varit ett av mina största problem. Mycket i denna bok stämmer in passar väldigt bra in på de problem jag själv har och som jag ser hos mina elever. Väldigt bra och konkreta övningar på hur man tränar upp både rörlighet och stabilitet. Balansövningarna i lätt sits är grymt bra och ger effekt redan efter några gånger. Den här boken rekommenderas verkligen och så här till jul kanske den skulle passa bra som julklapp till någon ridintresserad.

Nästa bok är Skola din häst till ökad samling och hållbarhet av Katrin Wallberg
Titeln säger väl nästan allt men den här boken är otroligt informativ, logisk och med mycket bra förklaringar och bilder, ett måste i alla dressyryttares bokhylla. Jag gillar verkligen avsnitten om hästens form och böjning som nog aldrig kan sluta diskuteras och stötas och blötas.

Den sista boken är Balans till häst av Susanne von Dietze. Även här en bok som riktar sig till ryttaren gällande sitsen. Den här lämpar sig både till hopp och dressyryttare och är mycket ingående och beskriver mycket om anatomin hos ryttaren. Den är kanske lite svårare än ”Spänst och harmoni” men väldigt givande.

Har man möjlighet tycker jag absolut att man ska läsa dessa tre böcker för de ger mycket.
Har en ny bok på g som jag ska läsa och återkommer till den senare om det är något jag gillar.

2009-12-23

Tänkte bara passa på att önska ALLA en riktigt GOD JUL!!!. Håller på att summera året i en nyårskrönika som jag kommer lägga ut när den blir klar. Otroligt vad mycket det är som har hänt på ett år, både roliga och tråkiga saker så klart. Det är lite pyssel kvar innan jag kan göra jul men det blir nog bra. En sak i alla fall som gör mig glad är att Stanley ska börja jobba i stallet hos pappa då en av hyresgästerna anställt honom och det blir nog kanon för pappa behöver hjälp med både det ena och det andra. Det är kul att se att stallet numera inte står tomt heller.
Får se om man orkar masa sig iväg och rida Calle på juldagen med det skulle ju inte vara så dumt. Jag brukar bli lite lätt rastlös av att bara sitta hemma.
Hoppas alla får en lugn och trevlig jul med många julklappar….

2009-12-22

Nu är det fullt upp som hos de flesta såhär kring jul. Jag har lite kvar att fixa härhemma innan man kan sega ner sig i soffan. Vädret blir man ju inte klok på heller antingen snöyra eller svinkallt verkligen toppen…. Not. Det är också en del pyssel med födelsedagsfesten men det som är klart såhär långt är att den blir den 2 jan i Vikingasalen kl 18.00. Då hoppas jag att få se många vänner och bekanta. Maten till festen är redan fixad och jag tror det kommer att bli bra.

Om två dagar är det julafton och som vanligt blir det en del flängande även om det börjar kännas tröttsamt. Idag var jag och red och gav ”Pedalen” några fina röda juläpplen som han uppskattade. Det gick riktigt bra och rida också idag var det ”snigeltrav” redan från första travsteget och en väldigt låg och behaglig form. Det fortsatte även i galoppen och det känns som att han börjar komma mer och mer lös. Så ett par månader till malandes i ”snigeltrav” och låg form så kanske vi kommer nånvart så småningom…

2009-12-13

Har inte blivit mycket Lucia för mig i år men jag tror det går bra iallafall. I fredags var jag och red Calle och provade ett nytt bett och vilken skillnad det blev, helt otroligt. Jag hade för första gången inte en massa stret i början och i galoppen bar han sig själv i en mjuk och rund form utan att försöka krypa upp och ur formen. Det kändes så bra och nu fick man lite hopp om framtiden. Hoppas det håller i sig. Fredagskvällen spenderade vi hos Sofie och Giberto med middag och Idolfinal, mkt trevligt. Lördagen blev en slödag med lite plugg och idag har jag tränat Malin och Breeze som jag tyckte var ganska lugn med tanke på allt ståhej runtomkring. Det pyntades och fixades inför Luciafirandet och musiken spelade högt. Väldigt bra miljöträning för henne.
Vi jobbade som vanligt mycket sidvärts och ganska mycket galopparbete och det är roligt att se att hon verkligen blivit starkare i galoppen.

2009-12-08

Idag är jag hör och häpna inte så trött… det var längesedan. Imorse var jag ut till ”Guldbullen” Calle och idag hängde jag på kandaret. Han tyckte nog det var så där.  Tidigare gångerna tycker jag också han varit lite stretig på det men de är väl bara att ta Gud i hågen om man säger.
Ska prova lite alternativa bett också och se vilka han trivs bäst på, något säger mig att bridong med fasta bettringar inte är det ultimata på honom. Ska nog prova en tredelad med löpande ringar i stället. Jag får väl börja så sen får vi se om det blir någon skillnad och nästa grej att gå på är väl att byta stång. Tur man har hela vintern på sig att prova lite olika kombinationer.

 Traven var för övrigt fortfarande ok men de är svårare att få honom eftergiven i galopparbetet. Ja det här med bett är ju en hel vetenskap för att inte säga sadlar, det är ju lättare att hitta en pålle än en sadel som passar till både en själv och hästen. Har flera jag känner som brottas i sadeldjungeln just nu. Apropå hitta en pålle så såg jag en pålle igår som jag verkligen skulle kunna tänka mig en stor svart sak efter Don Charly. Den var riktigt fin och så där mjuk och härlig i kroppen som man vill ha dem. Visserligen var den lite valpig och så men den var 178 cm och bara 5 år så det är ju inte mycket att hänga upp sig på. Såg ett fint sto också på samma ställe för inte mycket pengar alls…. Trisslotter är vad man behöver och helst sådana med flera likadana stora belopp på. Känns skönt att Calle står så nära ridhuset nu och det är verkligen kanon att kunna träna på 60 m bana allt som oftast. Typiskt bara att min ridjacka gick sönder förra veckan så nu har jag ytterligare en sak att önska mig i jul, en ny vinter ridjacka. Annars rullar det mesta på läser just nu om språk i svenskan och vi ska ha tenta på det efter nyår och det är en hel del att läsa om man säger så.

Grattis förresten AK som klarade provet för C-E körkortet idag!!! Skönt att det drar ihop sig mot jul och nyår så det blir nytt år för har smidigt en hel del planer inför nästa år och det ska bli spännande att se vad som händer…..

2009-12-05

Tänk vad glad man kan bli av lite hästar ibland… Idag har vi varit till Baggböle och tränat med Breeze och Malin, det var ju första gångne på annat place så det var lite spännande att se hur hon skulle vara för hon har ju som sagt var lite nerv. Hon var lugn dom en filbunke och idag var ett stort fall framåt. Skritten var riktigt bra idag inte så kort och spänd som den kan bli. Formen i traven var mycket bättre så jag tror vi börjar komma rätt på henne nu, det känns bra. Galoppen var fin också och idag började vi leka lite med förvänd och det gick riktigt bra så jag är väldigt nöjd med dagen. Annars har jag inte gjort så många knop faktiskt jag tror man håller på att bli en stugsittare, det måste vara åldern hahaha.

Igår var jag med Johan en sväng till Birsta och hjälpte honom handla julklappar till sin mamma och syster och de gick väldigt fort och smärtfritt. Fredagskväll på Birsta är det faktiskt väldigt lugnt.

2009-12-04

Nöjd med Calle idag…. Han var fin hör och häpna i traven. Det var väl möjligen den vi fick någon ordning på idag, galoppen var desto värre men så brukar det ju vara. Det har varit så svårt att få igenom ryggen i traven och även om han är stark i galoppen så är det enklare att jobba igenom honom där med. I traven är det svårt att få någon elasticitet och mjukhet utan det blir mest sprungit vilket inte direkt oväntat domarna lagt märke till och det är ju inte heller något man kan undgå att känna. Idag var det mycket bättre så vi fortsätter jobba med ”snigeltraven”.
Det är också för övrigt första gången jag känt att han varit helt avslappnad i kroppen.
Det var precis vad jag behövde efter en jobbig vecka. Så på önskelistan i år lägger vi alltså till schwung till Calle.

2009-12-02

Slitsam dag idag…. har varit till Birsta och handlat julklappar. Skönt iaf att det mesta är klart nu. Igår var jag ut till Calle och red och måste säga att det är tur att de står där de står nu för som underlaget var igår hade det inte varit någon höjdare att rida ute.  Igår var första gången sen vi satt igång med träningen som det började kännas som i somras. Idag släppte han till genom ryggen och var riktigt fin och lätt framtill stundtals och vilken skillnad det blev på den förvända galoppen då. Jobbar just nu mkt med att försöka länga ut hans korta sida, han är alltid lite kärvare i högervarvet men det beror inte på att han är stel i just högern vilket man lätt kan tro utan han är för kort i den vänstra och visar det tydligt genom att gärna korva sig i kroppen till just vänster för att slippa tänja sig i sidan. Men vi tar det steg för steg så det ska vi väl få ordning på så småningom.

[Start] [Verksamhet] [Nyheter] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [Tjänster] [Mina Hästar] [Mina Elever] [Sålda Hästar] [Hästar Till Salu] [Aktiviteter] [In Memorium] [Media / Filmer] [Kontakt] [Länkar] [Gästbok] [Forum]