2010

2010-01-31

Första månaden av året går mot sitt slut och det känns ju väldigt upplyftande att man fått höra att februari ska bli vinterns hårdaste månad både vad gäller snömängd och kyla. Jag vet inte men jag tycker det räcker nu av båda, men kung Bore ska nog se till att kräma ur det sista av energin hos oss nordbor. Det har varit en halvseg helg för min del, bilen krånglar och kallt som tusan så några träningar har det inte blivit utan igår var det riktig ”kojdag”. Har räknat massa matte och frustrationen har bitvis stått högt i tak men shit vad glad man blir när man lyckas lösa en uppgift. Det är verkligen som våra lärare säger att matte är ett höprestigeämne och det finns inget ämne som kan framkalla så mycket ångest eller lycka när man inte förstår eller när man lyckas lösa uppgifter.

Idag var jag till Calle och red och med mig hade jag Elin som fick rida på Anna Karins andra häst , ett sto efter Quite Easy. Vi red till ridhuset och det synder verkligen inte att Elin inte ridit på flera månader hon tog tag direkt och satte hästen i arbete och Quitly blev riktigt fin. Det var kul att se och det värmde i hjärtat att Elin äntligen kommit upp på hästryggen igen. Skulle dock tro att det kommer bli lite träningsverk för Elin imorgon. Det vet vi ju alla som har gjort uppehåll i ridningen hur det brukar kännas.

Calle hade hittat tillbaka till lugnet och harmonin idag och kändes riktigt bra när jag red fram så idag provade jag att sätta ihop honom lite till och tog upp honom i formen en stund, lite jobbigt tyckte han väl att det var men det blev bättre efter en stund.

2010-01-27

Har fortfarande svårt att skriva 2010 när jag ska skriva nyheter ….man är bra trög ibland. Ganska lugnt denna vecka än så länge, har försökt koppla av så gott det går och igår tog jag en sväng till Pedalen. Det var lite stretigt i början men vi hittade tillbaks till varandra efter en stund så i det stora hela var jag nöjd. Idag har jag roat mig med migrän halva dagen och sen försökt läsa lite matte. Egentligen skulle jag ha ridit idag med men det jäkla ovädret ställde till det så bestämde mig för att stanna hemma och med tanke på huvudvärken så kändes det ändå ok. Får se vad som händer imorgon….

2010-01-24

Tuff vecka det här….. Kan lätt saga att det här är det jobbigaste jag varit med om sedan AUO1 började. Jag är riktigt trött nu och har bara haft lite lektioner i helgen men det har också varit bra så man får komma ut lite och se något annat, att det faktiskt finns något annat utanför universitetet. Det är ju tufft med två inneveckor efter varandra som innefattat både två tentor, nya kursstarter och nästan 50st helt nya människor. Läs och skrivdelen känns ganska lugn faktiskt och det kommer nog inte bli några problem men matten hjälp…… Matte var mitt absolut jobbigaste ämne i gymnasiet och klarade av c-kursen med ett nödrop. Men jag ska försöka att verkligen räkna mycket och hoppas att det lilla jag kunde förut kommer att komma tillbaka. Mycket uppgifter under våren och tätt mellan inneveckorna så det kommer nog bli rätt tufft känns det som.

Imorgon ska det raggas böcker och sen på tisdag blir det nog en tur till Pedalen för lite ridning. Det skulle behövas som lite avkoppling för hjärnan. Igår var jag i Nolby och tränade Malin och Felicia. Malins häst var spänd men jag tyckte det löste sig ok till slutet. Felicia var inte på bästa humör igår och så är det väl för alla vissa dagar men jag tyckte det redde ut sig bra och Hunk såg väldigt trevlig ut. Idag började jag med ett pass med sitsträning för Tim på lina och det blev völdigt bra effekt av det bara efter 10 min. Här ligger alltså fokus just nu på sits och jag är övertygad om att det kommer bli ett bra resultat. Ibland är det bästa att gå tillbaka till absolut grundnivå och bygga upp något helt nytt. Glädjande nog tycker jag Tim har en väldigt bra inställning till det jobbiga arbete som vi just nu gör. Linneas häst såg väldigt fin ut i början men fick faktiskt för första gången bekänna lite färg idag och det ser jag som positivt att vi nu börjat komma åt henne på allvar. Det blev ett slitigt pass och jag hoppade upp en stund och hjälpte till och arbetet idag slog verkligen huvudet på spiken vad det gäller saker som vi måste jobba med framledes. Kul att höra att många andra sett att det hänt något med ekipaget, det känns roligt och nu är det bara resten kvar….
Sofie och Ridder red också ett pass oc han var lite spänd i början men det kom igenom och på slutet var han lika fin som han varit sista tiden så det kändes bra. Tycker det har varit en bra helg ur träningssynpunkt och nu tänker jag lägga mig i soffan och slappa.

2010-01-16

Har klarat av Hell week eller vad man ska säga först innevecka tre dagar sen engelskatenta i torsdags och svenskatenta i fredags. Första tentan kändes lite svår så hoppas på det bästa där men den jag gjorde igår kändes faktiskt okomplicerad så den oroar jag mig inte så mycket för även om det alltid är jobbigt att vänta på resultatet. Av förklarliga skäl har det inte blivit några hästar denna vecka men kunde inte hålla mig så var iväg och hade träning idag och red två hästar. Måste ändå säga att jag har varit duktig denna vecka på att plugga men samtidigt stressa av och gått och lagt mig i tid. Tog det riktigt lugnt idag också och påbörjade lektionerna först på eftermiddagen.

Började idag med att sitta lite på Linneas häst, lägg märke till häst för det är en ponny men som en hel häst att rida. Rejäl tror hon är en korsning mellan tinker och connemara. I vilket fall var hon väldigt trevlig och okomplicerad och det där tror jag kommer bli riktigt bra i framtiden. Jag är förvånad själv över hur mycket de gått framåt på bara den här korta tiden. Kul också att se att hon gick så fint sen när Linnea red.
Efter Linnea var det Sofie och Ridder. Ridder var jättefin idag han har blivit så mjuk och avspänd och vi kunde verkligen gå vidare i jobbet, det var verkligen roligt idag och jag är så nöjd. Sen var det dags för Tim och han får verkligen slita ont just nu men han tar det med jämnmod, det är mycket att jobba med nu och mycket nytt men jag är övertygad om att slutresultatet blir bra. Som sagt det finns inga genvägar bara hårt arbete. Det är något som mina elever brukar få upptäcka och är det inte så med det mesta i livet….

Sist fick jag rida en sväng på Plexus det var roligt och svårt men jag gillade honom. Jag känner i alla fall nu att det är väldigt roligt både att träna själv och träna andra, jag har verkligen fått en nytändning i samband med mitt nya uppdrag och det känns bra. Har ju lite nya aktiviteter som ska planeras och så ska det ju så småningom sättas ihop ett nytt lag.

2010-01-06

Kylan fortsätter och varvar plug med att antingen stå i ridhus och antingen gnata på andra eller rida själv. Idag var det lite lektioner på tapeten och Sofie och Ridder fick rida lite programdelar och jobba på med de enkla bytena. Efter dem var det så dags för tinkerkorsningen som idag gick med nytt bett och som såg ut att funka bra, har faktiskt hänt mycket bara på de tre gånger de tränat och det är kul att se.
Jättekul också att ryttaren verkligen tar till sig det man säger och tar egna initiativ. Tim var sist ut idag och han plågade jag lite extra med trav i nedsittning utan stigbyglar. Miramis såg för övrigt väldigt pigg och ärtig ut kanske han är en sådan som gillar kylan. Skönt att få åka iväg och tänka på lite annat när man plugga rför när man har träning lägger man allt fokus på de som rider och hinner inte bekymra sig för kontextualiseringssignaler eller fokuserade varieteter.

2010-01-05

Trotsade kylan imorse och begav mig till stallet för att rida. Var väldigt trött imorse och hade ingen större lust men har varit trött ett par dagar och känt av all stress som varit sista tiden. Tänkte dock att det blir mycket bättre bara jag kommer iväg och får göra nåt som är kul. Det underlättar också när man har sällskap med Carina och Josefin. Som vanligt när vi ska rida så var det -16 grader, tror det är ungefär den högsta temperaturen ändå vi haft på ett tag så det är skönt att det inte är så långt till ridhuset och sen är det framskrittat och klart också när man kommer fram. Jag tycker nu att jag blivit bättre på att hålla mig till min plan utan att flumma in på nåt annat spår. Nu tycker jag också att jag börjar märka resultat av det arbetet. Det mesta går ut på att han ska jobba avslappnat och genomsläppligt genom hela kroppen och helst hela tiden. Så fort han kryper upp eller pilar iväg från mig avbryter jag och börjar om för att helt försöka avbryta den typ av arbete som vi inte ska ägna oss åt. Till en början tyckte nog Calle mest att det var besvärligt men nu tycker jag att han börjar komma till ro mer och mer och det blir lättare och lättare att hitta avslappning. Börjar alltid passet med ganska mycket skritt, böjning,flytta bogar och Peters sidvärtskrumelur. Det funkar bra på honom och sen blir det trav i snigeltempo med fokus på takten.
Först nu tycker jag att han börjar kan vänta och vila lite på steget och trots att han då går i en väldigt låg form känns lättare framtill.

Växlade också böjningen med rakriktning och egenkonstruerade hörn för att verkligen vända honom och känna att bogarna följer med för det var något jag upptäckte var svårt i högervarvet när vi red för Eva förra veckan. Galoppen är också ganska sniglig i början med väldigt låg form men ökar trycket lite eftersom när jag känner han börjar komma igång. Här vill jag bara få honom mjuk och rund och att kroppen kommer igång hela vägen. Mestadelen av ridningen ägnas faktiskt nu till framridning för att få honom dit jag vill vilket tack och lov verkar bli lättare med tiden. Mycket övergångar också hela tiden och det är roligt när man känner att de kan lyssna bara man knyter handen lite mer bestämt och stannar upp. Efter galopparbetet lägger jag oftast in lite skritt på lång tygel och sen börjar jag i den lägre formen igen och känns det bra plockar jag upp lite mer och kräver lite mera. Idag kändes han bra så red lite förvänd galopp i lägre form men plockade upp honom och tog ihop mera en lite stund i traven och hör och häpna efter en stunds gnuggande på volten med upprepade förhållningar och eftergifter började han lätta av framtill komma mera under sig och fick till en riktigt bra takt i vilken jag började kunna rida betydligt mera fram till handen utan att det blev brottningsmatch.

När jag äntligen fick honom dit kunde jag börja sitta också som man gör på en mera välutbildad häst och det kändes faktiskt riktigt bra så bra att jag till och med fick lite ridsår vilket jag aldrig haft på Calle eftersom man mest fått suttit och hållit tillbaka för glatta livet inte kommit till någon riktig ridning. Både jag och Pedalen var i alla fall nöjda sen och avslutade med lite frisk trav i lång låg form vilket han uppskattar mycket när han fått jobba ihop sig lite mer. Så det var en positiv inledning på det nya ridåret för vår del men nu blir det tyvärr ett litet uppehåll igen då det är fullt upp i skolan de närmaste två veckorna, det känns ju lite typiskt nu när

2010-01-03

Nytt år och redan när jag skulle skriva datumet skrev jag fel årtal men jaja det tar ju ett tag att ändra en gammal vana. Nyår spenderades i glada vänners lag hemma hos familjen Nylander i Söråker. Tack för en fantastisk middag Kicki och vilken efterätt…. Efter nyår var det full snurr med att fixa allt till fördelsedagsfesten och det blev en lyckad fest med god mat trevliga vänner och bekanta och fantastiskt fina presenter. Tack alla som varit med på dem de är enormt uppskattade!!! Jag hade stressat så mycket på dagen och inte ätit hundra som jag brukar så jag fick ett stänk av illamående under kvällen men som tur var så blev det bättre och va fan man fyller ju bara 30 en gång så det är smällar man får ta känns det som.  När gästerna åkt hem gick vi hem till lägenheten och mumsade på tacopizza.. Var lite segt att ta sig upp idag ont i ryggen och nacken men vi kom iväg och städade i lokalen och fick med oss alla prylar hem tillslut. Mycket mat kvar har vi så det har vi mumsat på till middag.

Även om det är roligt med helger och fester så känns skönt nu att alla festligheter är över så man kan återgå till en normal vardag, har mycket att stå i några veckor framöver. Denna vecka kommer att ägnas mest åt att plugga engelska och svenska inför nästa veckas tentor och så ska jag väl hinna med Pedalen och ha lite lektioner. Nästa vecka är det alltså innevecka med tentor och har två böcker jag ska hinna plöja igenom innan dess. Veckan efter den tuffa veckan börjar vårterminen och mina två kurser som ska läsas fram till sommaren och det är Läs och skrivinlärning och Tillämpad matematik vardera 15 p. Lite gruvsamt med matten känns det då jag hade det jobbigt med matten i gymnasiet men jag hoppas det löser sig.

Jag hoppas kunna komma iväg till Hööks också för att så småningom lägga beslag på en ny hjälm som jag spanat på ett tag. Så börjar det bli dags att beställa en par nya stövlar med så man har någonting att ha på sig när tävlingarna drar igång. Jag får ju alltid måttbeställa och då brukar det ta ett tag. Har fortfarande dock inte hundra bestämt mig för vilka det blir. Så är det ju januari när man ska fixa medlemskap också och så vidare och så småningom är det dags att lösa ny licens för vårens tävlingar.

[Start] [Verksamhet] [Nyheter] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [Tjänster] [Mina Hästar] [Mina Elever] [Sålda Hästar] [Hästar Till Salu] [Aktiviteter] [In Memorium] [Media / Filmer] [Kontakt] [Länkar] [Gästbok] [Forum]