2010

2009-09-26

Nu är jag bara trött…… Har ju haft min första vecka på praktiken och jag trivs väldigt bra men självklart blir man trött i huvudet av all nya intryck och alla nya människor som man ska lära känna. I måndags när jag kom hem efter första dagen somnade jag i soffan vid sju och sov till tio, kollade på tv en stund och gick sedan och lade mig och somnade bums. Sen har det varit mycket annat denna vecka fixat med bilen och besiktat och varit i huset i Nolby och plockat en massa saker eftersom pappa har hyrt ut huset. Så det har varit ett hysteriskt tempo denna vecka och det var nog längesedan jag sovit så här mycket däremellan men jag antar att kroppen behöver det så det är bara att lyssna till det helt enkelt.

Jag brukar inte heller vara direkt på topp på hösten så energinivån är inte på topp och just nu har jag insett att jag ska dra in på allt utöver och bara koncentrera mig på skolan och ha lite träningar för mina små ”gullebullar” vill jag inte släppa iväg hur som helst, rida och träna och hålla igång själv det kan jag göra när jag har lite mer ork, jag lär ju knappast glömma bort hur man gör och i vinter hoppas jag kunna träna på duktigt till nästa års säsong. Det blir dock inga fler tävlingar i år för jag orkar helt enkelt inte med det men det går ju fler tåg. Igår tränade jag Flisan och Hunk och Hunk började se lite trött ut och det är ju inte så konstigt de har tränat på duktigt så han får ta igen sig några dagar

2009-09-20

Det har varit fullt fart denna helg och just nu är det många som verkligen håller igång och tränar ordentligt så det är många varje vecka som ska hållas koll på och mina elever är enormt träningsvilliga så de flesta vill helst rida fler än en gång per vecka.
Sen har ju några nya ”pållar” och sen är det några helt nya ekipage och de nya vill man verkligen hålla under uppsikt i början.
I fredags var jag till Elin och först ut var Annie och ponnyn som Elin utbildat i dressyr, Amorosa. Det här är verkligen ett bra exempel på vad bra det är när duktiga och mindre rutinerade ryttare arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.
Amorosa kvalade Elin tidigt i våras till Ungponnychampionatet i dressyr och under säsongen har ponnyns ägare Annie lyckats med bedriften att kvala in henne i hoppningen. Till helgen kommer finalen vara i Falkenberg och Annie kommer vara den yngsta ryttaren som kvalat in och själv rider sin ponny i finalen, det tycker jag är riktigt coolt och mycket bra gjort och jag önskar dem STORT LYCKA TILL…
Men hur gick det på träningen då? Jorå fint naturligtvisa mycket övergångar och sitträning + lite skänkelvikningar så både ”pållen” och ryttarinnan var riktigt nöjda.

Efter Annie var det Elin och Diablos tur och vi fortsatte jobb ungefär som på Sonnyträningen sist och efter lite övertalning släppte han igenom fantastiskt fint och började trava som aldrig förr, GRYMT fin och en grymt nöjd Elin.

Sen var det dags för Sofie och Ridder och även där jobbade vi vidare med det vi fick med oss från Sonnyträningen och det så riktigt fin ut. Ska försöka filma honom något framöver för det var ju ett bra tag sedan nu. Sist ut var Anna och Anastazia och det blev ett lite lugnare pass med en häst som såg väldigt fräsch och fin ut.

Igår åkte jag till Calle och red en sväng i paddocken och det kände rätt bra. Han var lite springig i början men efter en rad övergångar började han komma mer på plats. Som vanligt mycket jobb med grundformen på honom och just nu jobbar jag mycket galopp-skritt. Rider fem steg galopp fem steg skritt och sen galopp igen och när det funkar börjar jag minska ner antalet steg.  En bra övning för att få koll på alla delar, det märks ju direkt om man säger så när man slarvar. Sen blev det lite förvänd och lite träning mot ”piruettgalopp”. Han jobbade på bra och det kändes skönt när det blivit lite sporadiskt med träning sista tiden.

Idag har jag tillbringat största delen av dagen i Nolby, först lastat halm och sen hade jag en lektion med Breeze, hon var ganska spänd på i traven och ville mest galoppera. Dock gjorde hon rikitgt fina fattningar så just nu tycker hon med andra ord att det är roligast att galoppera. Det är för roliga ”pållarna” ibland. Efter Malin var det Felicias tur och nu syntes det verkligen att övergångarna i skritt och trav verkligen börjat fungera. De gjorde jättefina övergångar nu och Felicia var jätteglad och nöjd.
Hunk tyckte nog också att han var väldigt duktig för han såg så nöjd ut.

Ja de var det och nu väntar en ny vecka med allt vad det innebär. För min del blir det spännande för imorgon börjar min VFU.

 

2009-09-17

Denna vecka har det mest varit näsan i skolböckerna och ingen bil har jag heller ännu för den ska in på service till veckan.
Det ska bli skönt när den är klar iallafall även om det inte blir direkt billigt.  Har ändå varit ganska duktig att motionera denna vecka och det känns som ett måste för jag blir tokig av att bara sitta i lägenheten och läsa. Gick till och med till Bergsåker häromdagen bara för att få se lite hästar. Igår kom jag äntligen iväg en sväng på kvällen för att träna Malin och Felicia.
Började med Felicia och Hunk och det går stadigt framåt. Det är mycket jobb att göra med honom för att han ska orka med sig och han har ett rörelsemönster som kräver mycket energi och styrka så vi har en del jobb att gör i vinter för att stärka honom inför nästa års säsong. Det blir mycket övergångar och tempoväxlingar och jag tycker det är kul att se att han utvecklas hela tiden. Det är med andra ord en ganska krävande period för honom att bli stärkt och vi är noga med att köra korta pass så han inte ska bli för trött, det är supervikitigt att de tycker att det är roligt att jobba. Han har börjat fatta att jag ofta har med nåt godis till efter träningen så han har börjat flörta med mig en hel del nu. Det är ganska roligt för i det fallet påminner han om Isa en del för hon gjorde också så.

Efter Felicia var det Malin och Breezes tur och man kan lugnt säga att Breeze var på g. Hon har otroligt mycket energi den ponnyn. Igår fick de till en väldig fin trav och den hästen kommer nog i framtiden inte ha svårt att lära sig både piaff och passage om man så skulle vilja. Galoppfattningarna har börjat funka riktigt bra och jag tycker att snart är det dags att börja leka lite dressyrprogram.  Tror att hon kommer tycka det är roligt när det händer saker för hon är väldigt ambitiös och vill nästan alltid vara till lags.

Har inte hunnit ridit nåt denna vecka ännu men planerar att rida till helgen och har fått in anmälan till Färstas dressyr i oktober. Har ju inte löst någon regionallicens detta år så det får bli en start vardera dagen, en LB och en LA. Har ju inte tävlat på länge och känner att det vore bra att han får en genomkörare innan lagfinalen. Vissa dagar nu känns det som han börjar bli mogen att starta LA:5 och LA:6 men det får som sagt vänta till våren.
Eftersom jag inte hinner rida så mycket just nu känns det lagom också med inte alltför svåra klasser. Det är då mycket nu några veckor framöver så jag tror att sätta igång att träna ordentligt inför nästa år får nog vänta lite. Till veckan går jag ut på praktik i tre veckor och sen blir det en innevecka i Härnösand och veckan efter det har jag en tenta, veckan efter det hemstudier och sen två veckor praktik igen och efter det en ny innevecka. Så någon gång runt v 49 skulle jag tro det börjar lugna sig igen och då ska man väl förhoppningsvis komma igång ordentligt igen. Har ju två tävlingar på g nu också så jag hoppas kunna pussla ihop tid att rida fram till tävlingarna så Calle håller sig på mattan.

Hoppas också att man ska få vara frisk med alla influensor och förkylningar som går nu för tyvärr. Hoppas kunna vaccinera mig när tillfälle finns eftersom jag har astma och det ska ju tydligen inte vara någon höjdare att få svininfluensan då. Stoppar i mig en hel del hälsokost nu i förebyggande syfte som jag hoppas ska hjälpa att hålla immunförsvaret ”fit for Fight” Nä nu ska jag återgå till mina studier av svenskans ordklasser ,so long…

 

2009-09-12

Ganska mycket träning är det nu och det är roligt och igår var jag ut till Nolby och tränade både Malin och “Flis”. Malins häst var för dagen lite av och på men blev bättre mot slutet. Det är väl lite typiskt unghäst och ibland har de ju lite jobbigt att koncentrera sig med. Vi jobbade mest galoppfattningar. Efter Malin var det Felicias tur och ”Hunken” var på bra humör idag och jobbade på riktigt bra och vi fick fram en riktigt bra trav och galopp och även här jobbas det mycket med övergångar i alla gångarter och fattningar. Idag fortsatte det med gissa vad? Jo massa övergångar och fattningar. Det var Annie och Tims tur att få sig en duvning. Det var mycket duktiga och uppmärksamma. Roligt med sådana elever. Efter detta fortsatte jag till Söråker för att åka med Elin och Diablo upp till Stall Svedje där det var träning för Sonny. Det var en mycket bra träning och det är så skönt att få både se och höra att ens filosofier är på rätt spår. Jag gillar Sonny och hoppas få möjlighet att träna någonting själv för honom i höst/vinter, det skulle både jag och Calle verkligen behöva. Nu är det nog dags att gå och sova ska upp i morgon och vara bisittare till mamma på tävlingarna i Njurunda.

2009-09-09

Eftersom jag har försummat nyheterna ett tag så försöker jag att vara lite flitigare… Idag har jag varit och ridit Calle och det gick bra, han kändes fin och verkade tycka det var roligt och var väldigt ambitiös. Började rida lite slutor i galopp idag och det var tydligen melodin för han blev som en ny häst efter detta. Personligen tycker jag att han har börjat trava bättre eller åtminstone känns det som det och jag hoppas att det håller i sig och kan funka på tävling med så småningom. Det är mycket jobba med att få honom att gå igenom ryggen och det speciellt i traven. Galoppen var ju väldigt jobbig och stretig när jag började rida honom men nu är det tvärtom , jag rider hellre galopp nu än trav. Det var otroligt varmt och skönt idag med så det var verkligen en toppendag att rida och jag hoppas att det kommer flera sådana. Börjat planera för tävlingarna i oktober nu med och vi fortsätter att rida LB och LA säsongen ut. Jag vet att jag inte kommer ha så mycket tid framöver nu som jag skulle vilja för att hinna rida när jag ska tävla så det är lugnast att hålla det på en lagom nivå så får vi jobba på desto mera i vinter för att förhoppningsvis kunna rida lite mera avancerat nästa år. Hoppas kunna få rida för någon tränare med i vinter för det skulle verkligen behövas.

Efter ridningen begav jag mig till Nolby för att jag skulle träna Felicia och ”Hunken”. Han såg redan mycket mera avslappnad ut än första gången och hade redan kommit på att jag brukar ha socker i min ficka. Passade på att filma med och lägger ut ett klipp vid tillfälle.

2009-09-08

Ny vecka och full fart igen… Måndagen och tisdagen denna vecka har jag mest ägnat mig åt svenska grammatiken men idag lyckades jag få några träningar inbokade så jag fick lämna lägenheten en stund, blir så hemskt rastlös av att bara vara hemma hela tiden. Johan hade dessutom gjort en supergod middag tills jag kom hem. Började med Elin och Diablo och jobbade mest övergångar och sånt pyssel för det är det som behövs just nu. Diablo har ju stora rörelser och det är extra viktigt att jobba upp både styrkan och smidigheten för att jobba vidare mot nästa mål. Att lägga en fast och rejäl grund att stå på för framtiden är så viktigt för att få en stark och hållbar häst. Det är lätt att glömma bort ibland att Diablo bara är fem år då han har så lätt för så mycket men saker måste få ta den tid de behöver för att allt ska bli bra så småningom. Han är en otroligt tacksam häst att jobba med och det är alltid roligt att se honom.

Sofie kände sig lite krasslig idag så jag fick börja rida Ridder lite och idag visade han lite humör om man säger så, vi hade några meningsskiljaktigheter som vi löste så småningom och jag var verkligen nöjd till slut och Sofie fick sitta upp på slutet för att känna hur det kändes och det var verkligen skillnad. Han med att köra ett kort pass också med fina Anastacia. Vill passa på att gratta Emelie med både Tiffany och Hazel då de den senaste tiden gjort otroligt bra resultat med en massa vinster och fina placeringar på riktigt bra %, ni är så duktiga och det är så roligt att få arbeta med er.

Imorgon ska jag rida ett pass med ”Pedalen” och hjälpa Felicia med Hunk. Hoppas snart kunna bidra med lite ny film på hemsidan med.

Emelie & Hazel

2009-09-06

Så var det söndag igen och helgen är snart slut, fast jag tycker snart inte det är så stor skillnad på vardag och helg det är ungefär lika mycket jobb jämt när man pluggar, fördelen med helgerna är ju att andra är lediga och man kan hitta på något om man får tid. Det är väldigt lugnt på tävlingsfronten från alla håll just nu med då jag inte har några tävlingar förrän i oktober och många av mina elever har nya hästar eller just nu är väldigt intresserade av att träna inför nästa säsong. Malin har en ny och grön häst som inte är tävlad men som jag ser har väldigt stor potential och Felicia har fått hem sin nya ponny med som även den har väldigt goda förutsättningar att bli en mycket trevlig dressyrponny så småningom. Just nu ligger vi ganska lågt vad det gäller tävling men vi tränar desto mer i stället och många av hästarna befinner sig just nu i sin grundutbildning. På det hela taget är det väldigt roligt med ridning och träning just nu då jag har några nya elever och några elever har nya ponnyer att jobba med så det känns väldigt inspirerande och jag är så glad att jag har så fina ”material” att arbete med både när det gäller hästar och ryttare. Det var så otroligt skönt förra veckan när jag satt flera dagar i sträck i skolbänken och bara lyssnade på en lärare som pratade att sedan få åka hem på torsdagen och arbeta med eleverna och deras hästar och det är aldrig så roligt tycker jag att undervisa som när jag kommer från innevecka i skolan med att bara sitta stilla och lyssna till att själv få vara den som leder och jag hoppas det betyder att jag har valt rätt yrke att utbilda mig till.

Idag har jag först haft Malin och Breeze och Breeze var lite laddad i början men kom till fint arbete efter en stund. Efter Malin var det dags för Felicia och ”Hunkens” första träning och det märks att han börjar känna sig hemmastadd för han testade lite vad han behöver göra och inte men han var synnerligen lättövertalad så det kändes skönt. I morgon blir det plugg i hysteriskt tempo blää men det måste ju göras….

2009-09-04

Usch och fy kriminellt dåligt uppdaterat här på senaste tiden men vad ska man göra när det är så mycket annat som drar.
Har haft min första innevecka på denna termin och, hu vad mycket jag måste hinna med till tentan och mitt i allt detta har vi praktik med. Denna termin blir nog slitig med grammatik både i svenska och engelska. I torsdags trimmade jag i alla fall både Malin och Emelie och jag måste säga att Malin gör ett väldigt bra jobb med sin ponny som är en känslig och väldigt framåt tjej som nog inte skulle vara helt enkel för någon som är orutinerad. Det är roligt att se hur hon utvecklas och det har hänt så mycket med henne på den korta tid vi har arbetat. Emelie hade med sig båda sina ponnyer och Hazel var nog lite brunstig för hon hade lite egna små krumelurer för sig lite då och då men i övrigt så såg det bra ut. Tiffany fick ett pass efteråt och jag blev så glad när jag såg vilken bra ordning det börjat bli på hennes form och de har ju betalat sig bra på tävlingarna med. Fredagen började jag hos Calle med ett ridpass som gick långt över förväntan för hans del men själv kände jag mig lite spänd i kroppen och hade lite svårt att komma ner i sadeln ordentligt och de märktes framförallt dagen efter när jag hade viss träningsverk, måste rida mer så enkelt är det. Calle kändes i alla fall väldigt fin, traven kändes lite mera ”igenom” ryggen och var riktigt nöjd med den förvända så avslutade med några byten som var helt ok.

Efter ridningen åkte jag hem till Elin och hade Annie och Tim som tränade lite dressyr med sina ponnyer och det var väldigt roligt, det är alltid kul med nya intresserade ungdomar. Elin red ett pass på Diablo och även han såg ut att ha tagit Hollandsäventyret mycket positivt det kändes nästan som han vuxit en hel meter sedan dess och blivit en stor kille.

[Start] [Verksamhet] [Nyheter] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [Tjänster] [Mina Hästar] [Mina Elever] [Sålda Hästar] [Hästar Till Salu] [Aktiviteter] [In Memorium] [Media / Filmer] [Kontakt] [Länkar] [Gästbok] [Forum]